nedeľa 23. júla 2017

Slavia splatila dlhy, ktoré uznáva. Niektoré ďalej rozporom

Slavia rozporom časť pohľadávok vo výške 25 až 30 miliónov korún. Aj na ich úhradu však po príchode nových majiteľov má finančné prostriedky.

"Od jedenásteho septembra sme hradili všetky záväzky, ktoré považujeme za nesporné. Pracujeme ďalej, zatiaľ nepadlo žiadne zásadné rozhodnutie. Bude to na pani sudkyni, "povedal slávistický generálny riaditeľ David Trunda.

Pohľadávku do insolvečního konanie proti Slavii prihlásilo osem veriteľov.Klub na utorkovom pojednávaní na súde uviedol, že v rámci konania už uhradil dlhy voči hráčom Milanovi Ivanovi a Mariu líčka, Alexandremu Losenického za sprostredkovanie prestupu Fernanda neveste a vyrovnal sa aj s mestskou časťou Praha 10.

Slavia čiastočne uznala tiež pohľadávky Eden Areny a sp oločnosti Gamma Enterprise, časť záväzkov voči nim však považuje za neexistujúce.

Najvyššia suma z pohľadávok, ktoré klub neuznáva a odmieta uhradiť, je 16 miliónov korún.Tie požaduje bývalý generálny riaditeľ klubu Zbyněk Kusý ako odmenu za sprostredkovateľskú činnosť. Časť pohľadávky, asi šesť miliónov, odkúpila spoločnosť z tichomorskej Samoy a na základe nej sa Slavia dostala v júni do insolvenčného konania.

Kusý mal vleklé spory s dnes už bývalým majiteľom klubu Alešom Řebíčka a Slavia tieto záväzky neuznáva.

Slavia na súde argumentovala tým, že zmluva medzi klubom a kusy je neplatná, pretože ju nepodpísali dvaja členovia predstavenstva, ako je v stanovách.

"My túto pohľadávku nepovažujeme za spornú," povedal právny zástupca Online Services Jiří Holas. "Je v záujme všetkých veriteľov, aby sa Slavia stabilizovala. Zatiaľ ale nebolo nič doložené, ťažko m� �žeme predvídať, aká je skutočnosť.Treba povedať, že s nami nik nekomunikuje, teda ťažko môžeme hľadať nejaké riešenie tejto situácie. "

Mimo insolvenčné konanie klub rozporom niekoľko pohľadávok od hráčov a agentov, ktoré momentálne riešia arbitrážnej komisie FIFA. Celkovo ide o štyri veriteľa.

Pražania museli v priebehu júla zverejniť hospodárenia, z ktorého vyplynulo, že vtedy mali 11,5 milióna korún dlhov po splatnosti a ďalších 157,6 milióna pred splatnosťou. Veľkú časť však tvorila pôžička od spoločnosti Aries Trading, ktorú vlastní niekdajší slávistický šéf Řebíček.

Pražanom v ťažkej finančnej situácii pomohol 4. septembra príchod nových majiteľov - čínske finančné a energetické spoločnosti CEFC a miliardára Jiřího Šimáněho.Vďaka tomu Slavia dokázala uhradiť všetky svoje splatné záväzky, ktoré uznáva, o zvyšných sa zrejme rozhodne na súde.

Podľa prepočtov poradenskej spoločnosti Bisnode činí cena čínskeho podielu v klube 414 miliónov korún.

"s takým silným investorom a novým majiteľom v chrbte sa do toho ide istejšie než v predchádzajúcej situácii, keď sme nevedeli, ako to bude. Bola to veľká hektika, na úhradu všetkých tých nesporných záväzkov bolo málo času. Dúfajme, že to celé klaplo, "dodal Trunda.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára